22 April
2017

FAQ

We have here answers to the questions we often get from many clients who are preparing for the first time on board

Je plavba na jachte vhodná pre každého?
V podstate ÁNO. Nepotrebujete mimoriadnu kondíciu ani schopnosti. Nie je to nijako obmedzené vekom. Plavbu dobre znášajú malé deti i seniori. Lode majú bezpečnostné zábrany proti vypadnutiu z paluby. Plavci aj neplavci by sa po nej mali pohybovať v záchrannej veste len v prípade ak Vás zastihne zlé počasie.

 

Je jachting bezpečný?
Z hľadiska štatistík nehôd a úrazov, ktoré sú veľmi zriedkavé, patrí jachting k najbezpečnejším aktivitám na vode. Pri dodržiavaní odporúčaných zásad a pravidiel, rešpektovaní pokynov kapitána, sledovaní predpovede počasia a vyhýbaniu sa plavbe počas búrky, či pri silnom vetre, nehrozí v podstate skoro žiadne riziko.

 

Čo ak dostanem morskú chorobu?
Morská choroba je prirodzená reakcia tela na nové podmienky a prostredie. Nemusí ju zažiť ale každý. Hrozí skôr na veľkých lodiach, na otvorenom mori a pri silných vlnách. Počas pokojnej plavby s pobrežím na dohľad nemusíte mať strach, že sa vyvraciate z paluby. Niekto zle znáša pobyt v uzavretej kajute aj pri slabom hojdaní na vlnkách. V takomto prípade je potrebné vyjsť na palubu a sledovať horizont. Pomôcť si môžete aj preventívne liekmi. Nevoľnosti môže zhoršiť aj únava, úpal, hlad a dehydratácia. A nepreháňajte to s alkoholom ani ťažkým jedlom, na druhú stranu trochu dobrého vínka alebo kvalitný rumík môže oklamať váš problém s morskou chorobou 🙂

 

Potrebujem nejakú špeciálnu výbavu alebo oblečenie?
Budete potrebovať ľahkú protišmykovú obuv – šľapky so svetlou podrážkou. Na lodi tiež rátajte s vetrom a vlhkom, takže si pribaľte teplú mikinu a ľahkú nepremokavú vetrovku. Nepotrebujete drahé jachtárske značky, poslúži vám bežné outdoorové oblečenie. Nevyhnutná je pokrývka hlavy, slnečné okuliare a vode odolný prípravok na opaľovanie s vysokým faktorom. Tiež repelent a nejaké antihistaminikum. Vezmite si aj vlastnú výbavu na potápanie či šnorchlovanie a jachtárske rukavice – oceníte ich pri manipulácii s lanami, nie na každej lodi sú elektronické navijáky. Ostatné vybavenie potrebné na plavbu je na lodi. Overte si to vopred u prenajímateľa.

 

Čo ak nikto z nás nemá kapitánske skúšky alebo dosť skúseností?
Vždy je možnosť prenajať si loď aj s kapitánom (malé, stredné aj luxusné), v prípade luxusných lodí aj s kuchárom či ďalším obslužným personálom. V takom prípade preberá zodpovednosť za prípadné škody na lodi kapitán, čo je pre vás o starosť menej. Platíte len depozit na poškodenie vybavenia lode.

 

Ako je to s hygienou na lodi?
Každá novšia jachta má zásobník s pitnou vodou, splachovacie toalety a sprchy. Čím je loď luxusnejšia a drahšia, tým väčší komfort poskytuje. Vo vyšších triedach lodí má každá kajuta vlastné sociálne zariadenie a sprchu, čo preferujú z hygienických dôvodov prevažne náročnejší zákazníci.