19 December
2016

Why Croatia?

Those who have the opportunity to sail around the world can appreciate not only quality food and Slavic hospitality, excellent conditions for recreational yachting but also new marinas with quality services, which is not so automatic in the world

Jadranské more je nielen dostupné, ale svojím členitým pobrežím, množstvom ostrovov a podmienkami aj ideálne pre rekreačnú plavbu. Ponúka množstvo tichých krásnych zátok, kde budete mať absolútne súkromie, ako aj množstvo prístavov a mestečiek, kde na vás čaká čulý život, dobré jedlo a civilizácia. Odľahlé dedinky, kde vám v miestnej konobe rybárova žena pripraví podľa rodinného receptu tie najlepšie ryby, krevety, či kalamáre, ktoré ešte ráno plávali v mori.

 

Chorvátsko má výborné maríny, perfektne fungujúcu sieť vyše 50 skvelo vybavených prístavov, aké inde nie sú samozrejmosťou. Ponúkajú bezpečné kotvenie aj plnohodnotný servis. Prípojky elektriny aj pitnej vody, pripojenie na internet, čisté a komfortné sprchy a toalety, mnohé aj práčovne, žeriavy na nakladanie väčšieho nákladu, reštaurácie a supermarkety na doplnenie zásob, zmenárne a oplotené parkoviská.

 

Jadranské more je prevažne pokojné, vlnobitie aj búrky sú tu pre rekreačné lode bez problémov zvládnuteľné. Rozdiel medzi prílivom a odlivom je mierny, okolo 50 cm. Aj pri náhlej zmene počasia je pobrežie zvyčajne neďaleko a búrku možno prečkať v bezpečí prístavu, alebo zátoky.

 

Jachtárska sezóna
Hlavná jachtárska sezóna sa začína v máji a trvá do októbra. Ak chcete zažiť viacej adrenalínu v podobe plachtenia, vyrazte na more v máji či v druhej polovici septembra. Tu si však užijete viac vetra a vĺn ako slnka. Ale pravý jachting je predsa o vetre vo vlasoch 🙂